Frankrike är känt för att ligga bakom fantastiska vingårdar, utsökt mat och en rad kulinariska upplevelser som du inte får missa. Den franska maten finns dock inte endast i Frankrike, utan den imiteras runt hela världen. På grund av detta är det inte konstigt att Frankrike har några av världens bästa restauranger.

Mirazur

En av de allra bästa restaurangerna i Frankrike, som år 2019 fick första plats på listan över de bästa, är Mirazur. Restaurangen Mirazur ligger belägen i Menton, en fransk stad som finns på Franska Rivieran. Utsikten från restaurangen är en av anledningarna till att så många besöker den, du kan se det vackra kristallblåa havet. Mirazur har tagit hem tre Michelinstjärnor vilket visar att de verkligen ligger på topp.

Mauro Colagreco är chefskocken på restaurangen och när han öppnade den var han endast 29 år. Det tog endast ett år innan han fick sin allra första Michelinstjärna vilket säger en hel del om Colagrecos kapacitet. Han fick sin tredje stjärna år 2019 och blev då Frankrikes första utlandsfödda kock till att lyckas med detta.

Det dröjde en viss tid innan Mirazur och Colagreco uppmärksammades för världens bästa restaurang-tävlingen. Den första gången restaurangen lyckades ta en plats på listan var 2009 och då låg den på plats 35. År 2014 fick restaurangen den andra Michelinstjärnan och i samband med detta klättrade de även på listan till plats 11. Två år senare tog de sig upp till topp 10 och de hamnade på tredjeplats på listan över de bästa restaurangerna år 2018. Sedan dröjde det endast ett år innan de lyckades ta första plats och ansågs under det året att vara den bästa restaurangen i världen.

Gagnaire

Den första franska restaurangen som tog sig en plats på listan över de bästa var Gagnaire, med ägaren Pierre Gagnaire. Men trots att de var den första restaurangen från Frankrike klarade de sig aldrig att ta sig upp till första plats, de fick istället nöja sig med tredjeplats, vilket de gjorde hela tre gånger i rad.

Pierre Gagnaire var född i Paris och har under sin karriär vunnit en del priser, bland annat ett pris för att vara världens bästa kock. Han beskrivs som en ikon inom innovativ matlagning, så kallat fusion. Han gör om klassiska franska maträtter med intressanta texturer och smaker. Som nämnt tidigare har han dessutom vunnit ett antal Michelinstjärnor. Det var ett bra tag sedan Gagnaires restauranger var med på toppen av listan av de bästa restaurangerna, men de finns fortfarande kvar. Självklart finns det en i Paris, Frankrike. Men Gagnaire har även varit med i Sketch, en restaurang i London. Sist men inte minst öppnade han en restaurang i Mandarin Hotell som ligger i Las Vegas år 2009.