Spanien är ett av favoritländerna för många när det gäller spännande mat samt restauranger. Landet är även ett av de bästa när det kommer till mat vilket du kan se från prisutdelningar. Spanska restauranger har nämligen legat på toppen ett antal gånger. En av de första pokalerna som delades ut till de bästa restaurangerna hamnade dessutom i Spanien.

El Bulli

En välkänd restaurang i Spanien, och den som ansetts ha varit den mest framgångsrika, är El Bulli. Restaurangen öppnade redan på 1960-talet och hade under sin tid tre Michelinstjärnor. Den vann dessutom pris för att vara världens bästa restaurang fem gånger. Tyvärr lades El Bulli ner år 2011.

Ferran Adriá var den välkända kocken som drev restaurangen.

Restaurangen var bland annat känd för sin otroliga utsikt och att det sysslades med molekylär gastronomi i köket. Detta innebär att köket inte alltid ser ut som ett kök, utan mer som ett intressant laboratorium. Men trots att restaurangen ansågs vara bland de bästa gick det inte jättebra för dem ekonomiskt vilket ledde till att de lade ner.

El Celler de Can Roca

En annan populär spansk restaurang, som fortfarande är öppen, är El Celler de Can Roca. Denna restaurangen tog över stafettpinnen om att vara den bästa restaurangen i Spanien efter El Bulli. El Celler de Can Roca ligger belägen i Girona, Katalonien och det är tre bröder som driver den. De öppnade den år 1986. Restaurangen tog hem topputmärkelsen för bästa restaurang både år 2013 samt 2015. Sedan öppningen av restaurangen har den dessutom tagit hem tre stycken Michelinstjärnor.

El Celler de Can Roca serverar klassisk katalansk mat med en lite modernare tvist. Gäster beskriver ofta restaurangen som kreativ, det serveras ibland rätter som byggs runt en doft eller på ett bonsaiträd vilket är något du inte hittar på många ställen. Restaurangen har dessutom en väldigt imponerande vinkällare med tiotusentals vinflaskor.

Bröderna och restaurangen fick sin internationella uppmärksamhet när de deltog i MasterChef: The Professionals år 2011. De vann tävlingen vilket gav dem ännu större uppmärksamhet.

Restaurangen El Celler de Can Roca är även känd för att använda sig av de lokala ingredienserna från området. Tillsammans med den molekylära gastronomin och de unika presentationerna har de lyckats sätta sitt namn på den stora restaurangkartan.