Hälsan är en viktig sak att hålla koll på och maten vi äter kan avgöra hur bra vår hälsa är. Att äta nyttigt på restauranger är inte alltid lätt vilket leder till att många undviker att gå ut och äta. Detta behöver du inte göra, du kan faktiskt gå ut och äta på restauranger på ett nyttigt sätt. Här kommer några tips på vad du bör tänka på.

Storleken på portionerna är lika viktiga som vad du äter när du vill vara nyttig. Du kan faktiskt välja en maträtt som är lite onyttig, så länge du inte äter en jättestor portion. När du besöker en restaurang kan du alltså be om att få en mindre portion, eller dela maten med en vän. Du kan även byta ut vissa delar av en maträtt till nyttigare alternativ. Sist men inte minst rekommenderas det att du skippar efterrätt.

Hos tidningen Gorumet finns det flera tips på maträtter som du kan stöta på ute på restauranger. När du ser vad de innehåller kan du lättare avgöra hur nyttiga de är samt om du kan byta ut en del av maträtten. Annars kan du alltid fråga servitören på restaurangen.

Det viktigaste att tänka på när du beställer mat är att det oftast är såserna som är den onyttigaste delen. Fråga om det finns ett smalt alternativ istället, eller hoppa över såsen helt och hållet. Detsamma gäller maträtter som innehåller mycket smör, du behöver inte en stor klick smör till maträtten utan du kan klara dig med en mindre mängd.