Viking Lotto är en spelprodukt som i Sverige tillhandahålls av Svenska Spel. Det handlar om ett spel som även erbjuds i Danmark, Finland, Norge, Litauen, Estland och Lettland. Det innebär att den högsta vinsten i Viking Lotto kan bli högre än om motsvarande lotteri hade anordnats som en ren svensk angelägenhet.

Svenska Spel
Foto: Svenska Spel

I Viking Lotto kan du vinna så mycket som 350 miljoner!

Vinn miljontals euro på Viking LottoViking Lotto är ett okomplicerat lotteri. Det gäller att försöka få sex rätt av 48 möjliga samt ett av åtta så kallade vikingnummer. Under en dragning dras alltså sex vinstnummer och ett vikingnummer. Om en ensam vinnare skulle lyckas pricka in alla vinstnummer och vikingnumret är vinsten minst tre miljoner euro.

Viking Lotto har dock en jackpot som kan växa till otroliga 35 miljoner euro, förutsatt att ingen fått alla rätt på några omgångar. Detta är med andra ord ett lotteri som håller hög internationell klass när det kommer till storleken på vinstutbetalningarna!

Viking Lotto är, den enorma maxvinsten till trots, ett billigt nöje! I Sverige kostar spelet tio kronor per rad och vecka. Du kan välja att spela med samma rad i en, fem eller tio veckor. Du kan också välja att lägga till Joker som är ett tilläggsspel som avgörs i samband med lottodragningar på onsdagar. Du hittar alltid det senaste Viking Lotto resultatet på https://www.lottoraden.se/resultat/vikinglotto.

Spela Viking Lotto – steg för steg guide

Det enklaste sättet att spela Viking Lotto är att gå in på Svenska Spels hemsida och klicka på ikonen för spelet. Välj därefter knappen “Spela” och följ instruktionerna nedan:

  1. Välj själv ut sex nummer och ett vikingnummer eller låt datorn göra detta åt dig genom att du klickar på funktionen Huxflux. Det är även möjligt att välja sina turnummer och sedan använda Huxflux för att göra raden komplett.
  2. Upprepa upp till 12 gånger om du vill spela med mer än en rad. Klicka på “Sammanställning” när du har önskat antal rader.
  3. Välj om du vill delta i jokerdragningen och om du i så fall vill ändra det angivna jokernumret med Huxflux eller manuellt.
  4. Bestäm dig för hur många veckor du vill spela.
  5. Avsluta med att klicka på “Betala” och följ instruktionerna för det betalningsalternativ som du vill använda dig av.

Spelpaket och systemspel

Spelkupong för Viking Lotto
Foto: Adam Wrafter

Om du vill spela mer än en enda rad på Viking Lotto och samtidigt göra det så enkelt för dig som möjligt rekommenderar vi ett av de spelpaket som Svenska Spel erbjuder. Välj mellan Viking Lotto 60 och Viking Lotto 120 beroende på om du vill spela med sex eller tolv rader. Paketen kostar 60 respektive 120 kronor. Precis som när du köper enkelrader enligt beskrivningen ovan kan välja mellan att utse dina egna nummer eller att få dem framslumpade.

När du spelar med ett system i Viking Lotto lägger du till extra rader genom att välja fler nummer än de sex vinstnummer och det vikingnummer som du vanligtvis spelar med. Dina vinstchanser ökar kraftigt om du lägger till flera nummer men kostnaderna ökar givetvis också. Klicka på “Systemspel” och följ instruktionerna om du tycker att detta låter som ett spännande alternativ.

Så annullerar du ett spel på Viking Lotto

Spelombud Svenska Spel
Foto: Adam Wrafter

Om du har lagt ett spel på Viking Lotto som du senare ångrar är det inga problem att annullera det. Har du lagt spelet hos Svenska Spel klickar du dig in på “Mina Spel” och väljer det av dina pågående spel som du vill avbryta. Pengarna du betalat kommer du att återbetalas.

Observera att detta måste ske senast fem minuter efter Viking Lottos spelstopp. Om du valt att kombinera Viking Lotto med Joker är det fem minuter efter Jokers spelstopp som du behöver förhålla dig till.

Spelstopp och sändningstider

Spelstopp för Viking Lotto är onsdagar klockan 18:00. Väljer du att spela tilläggspelet Joker är spelstopp redan klockan 17:15. Du kan rätta ditt spel i ”Mina spel” från cirka klockan 20:00, efter den internationella dragningen. För närvarande TV-sänds dragningen inte i Sverige.

Om du lagt ditt spel på Viking Lotto via ett ombud istället för online direkt på Svenska Spels hemsida annullerar du spelet hos ombudet. Ta med ditt kvitto! När du annullerar ett spel hos ett ombud måste du göra det samma dag som du lagt spelet.

Dragningen av Viking Lotto görs i Norge

Viking Lotto spelas en gång i veckan och det är det norska bolaget Norsk Tippning som genomför dragningen. Det är onsdagar kl 20:00 svensk tid som gäller ifall du vill följa dragningen live.

HBL rapporterade att Viking Lotto slutar sändas på TV men du kan hänga med på webben istället. Det är precis lika spännande. Givetvis kan du rätta din rad under spännande former även om du behöver kolla upp ifall du vunnit i efterhand.

De största vinnarna på Viking Lotto

Viking Lotto har vid flera tillfällen betalat ut vinster på över 15 miljoner euro! Det är en kul spelform men just de höga maxvinsterna är kanske den största anledningen till att detta blivit ett så populärt spel i Norden och Baltikum. En norsk kvinna, hemmahörande i Oslo är den som vunnit mest genom tiderna på Viking Lotto. Det handlar om smått otroliga 341 miljoner norska kronor.

Den största jackpotten någonsin var 44 miljoner euro och den delades av två vinnare. En dansk spelare och ett spelgäng från Norge. Nu har man infört ett tak på 350 miljoner euro – vi kommer alltså inte att få se så mycket större vinster än de rekord som nu är noterade i Viking Lotto.

Sverige då, vinner vi inget på Viking Lotto här? Jodå, en dragning på Viking Lotto innebär för det mesta att en eller par svenskar blir miljonärer. Även om ingen svensk vinnare toppar statistiken så har vi fått vår beskärda del av storvinster.

Kan man öka sina vinstchanser på Viking Lotto?

Viking Lotto är ett rent turspel. Det innebär att det inte finns något du kan göra för att påverka dina chanser att få rätt sifferrad. Vissa tycker ändå att det är kul att spela på vad som kallas för heta och kalla nummer. Alltså nummer som nyss, eller inte på länge, kommit upp under en Viking Lotto dragning. Lite vidskeplighet skadar faktiskt inte inom spel så länge man spelar för att det är kul.

Chansen att få alla rätt, alltså sex vinstnummer och ett extranummer, är 1:98 172 096. Det är alltså rätt liten chans vi talar om här. Den generella vinstchansen, alltså chansen att vinna något överhuvudtaget, är dock mycket större, 1:51 är vad som gäller då. Spelar du med spelpaket eller system kommer du att vinna då och då och har du tur kan vinsterna alltså bli riktigt höga på Viking Lotto!