Biljardpalatset är en klassiker i Stockholm som har varit ett ställe för underhållning sedan 1963. Det började som en kaffeservering där folk även kunde spela caraombole. Sedan dess har har mycket hänt och idag kan du spela Black Jack, Dart, Biljard och pingis. Här finns även arkadspel och flipperspel. De har även två barer med ett stort utbud av öl, vin och drinkar men de har även en fantastisk meny med allt från halloumihamburgare till Pasta Carbonara. Enligt ryktet så är deras Chivitos i världsklass!

Biljard – ett spel med gamla anor

Biljard är ett spel med väldigt gamla anor. Det är möjligt att spåra uppkomsten av biljard så långt tillbaka som 1100-talet. Från denna tid finns det målningar på spelet med stora likheter med dagens spel. Dessa tidiga biljardliknande spel hade mer likheter med golf och det fanns en mängd variationer av spelet. Målet var att stöta eller skjuta en boll till ett förutbestämt mål. Utrustningen var enkel, en stång och en boll. Bollens mål var märkt med bågar och pinnar som skulle skjutas eller passera genom. En igenkännlig form av biljard spelades utomhus på 1340-talet och påminner mycket om dagens krocket.

En adlig sport

Kung Louis XI av Frankrike som levde mellan 1461-1483 hade det första kända biljardbordet inomhus. Louis XIV vidareutvecklade och populariserade spelet, och det spred sig snabbt bland den franska adeln. Medan spelet länge spelats på marken utomhus, verkar den här versionen ha dött ute på 1700-talet, till förmån för krokett-, golf- och bowlingspel, sedan biljard hade blivit populär som en inomhusaktivitet. Du hittar mer info på Biljardpalatsets hemsida om hur du kan spela denna fantastiska sport idag!

Biljard som en sport

Biljard med reglerade internationella tävlingar för professionella räknas som en sport och inte bara ett spel ända sedan 1893. En hel del olika varianter av biljard är bland andra snooker och eight-ball som spelas på professionell nivå i hela världen. Snooker som förmodligen är den mest vanliga efter typen är en mer teknisk variant av biljard och nära relaterad till engelsk biljard.

Dagens sport och utveckling

En Biljardkategori som omfattade pool, snooker och carom presenterades i World Games 2005, som hölls i Duisburg, Tyskland, och under de asiatiska spelen 2006 så introducerades även en ”Cue Sports” -kategori i spelen. Men för de allra flesta av oss så förknippar vi biljard med något som utövas i på fritidsgårdar eller på pubar med öl och god mat i goda vänners lag. En gång var det en sport för kungar och adeln, medan sporten idag kan utövas av nästan vem som helst!